Növekedés

Minden egyes nap, csak önmagunk tegnapi változatát kell meghaladnunk.

A lelkünket ugyanúgy művelnünk kell, mint az értelmünket.

Az értelem gyors, a lélek lassú, az értelem logikus, a lélek érzelmes. Az értelem pillanatnyi, a lélek végtelen örömöt okoz. Az értelem sóvárog, mindig többet akar, hangos és feltűnő, a lélek reménykedik, kevéssel is beéri, csendes és észrevétlen. Az értelem korlátolt, a lélek korlátlan.

Az értelmet gyorsan, fokozatosan és látványosan lehet fejleszteni, a lelket lassan, kis lépésekben és láthatatlan módon lehet művelni, ami egyszer csak beérik és átvált.

Az értelmünk mindig előrébb jár, mint a lelkünk. Mindig fejlettebbnek gondoljuk magunkat, mint ahol tartunk.

Az értelem erőszakos, a Lélek Erős. Az értelem a magasság, a lélek a mélység, az értelem a kint a lélek a bent.

Ami közös bennük, hogy mindkettőt a tapasztalás serkenti a fejlődésre, a lélek érzi ami történik, az értelem pedig felfogja.

Tapasztalunk – Érezzük – Felfogjuk – Raktározzuk… Tapasztalunk – Érezzük – Felfogjuk – Raktározzuk … és így tovább, körforgásban. A lelket a tapasztalás műveli és soha nem a gondolkodás. Amit átélünk az hat a lelkünkre, ami alapján formálódik a gondolkodás, és mozdul a test.

A tapasztalás végtelen, a lélek érzései úgyszintén, de az értelem annyit fog fel az egészből, amilyen fejlettségi szinten áll, nem tud többet, mint amennyire jelen pillanatában képes. Az értelem a közvetítő az érzelmekhez, mert amit meg tudok fogalmazni, azt már fel is tudom fogni, de a kulcs mindehhez a tapasztaláson keresztül történik. A tapasztalás nélküli életet nevezzük agyalásnak, aminek semmi köze a valósághoz, mert fejben játszunk le mindent előre, történés nélkül, a beégett múlt érzései alapján, ami megrekedéshez vezet. Az értelem átveszi az irányítást és letiltja a tapasztalás lehetőségét, amellyel lelassítja a fejlődés ütemét.

Egyensúlyi állapot, mikor az értelem a lélekkel örök barátságot kötve, elismeri létezését és jelzéseit. Az értelem figyelembe veszi az érzéseket, ami korlátlan, és a lélek figyelembe veszi az értelmet, ami korlátolt, mindezt egy testben.

Test. Lélek. Szellem. A testtel tapasztalunk, a lélekkel érezzük ami történik, a szellemmel felfogjuk a jelentőségét.

Ez az Ember, a nő is és a férfi is, különbség nélkül.

A tapasztalás azért kell, hogy tudatodra ébredj.