A válási folyamat és a válás 7 szintje, szakasza

A válási folyamatnak 7 különböző szintje létezik.

1) Érzelmi szint
Érzelmi elhidegülés, egy hosszantartó lassú folyamat: érzelmi kötődés lazítása, kitérés az intimitás elől.     – tudatosodás, amikor valamelyik fél elégedetlen a kapcsolat minőségével, konfliktusokkal megfogalmazza hiányérzetét, örömtelenségét, és elkezd foglalkozni a válás gondolatával, amit egy idő után ki is mond.     – kompromisszumkötés a házasság megmentése érdekében, ami csak átmeneti javulást eredményez, mert ismét előtérbe kerül a válási attitűd racionalizálása. Ekkor még a folyamat, sok esetben visszafordítható, ideális időszak mediációra. Használhat a válság őszinte és tárgyilagos elemzése, értékelése, az okok és az alap problémák felderítése, megoldása. (külső kapcsolat, harmadik fél megjelenése, csak álprobléma, a házasság megromlásának a következménye). Ha a szándék megvan, párkapcsolati mediációra is sor kerülhet, és akkor elkerülhető a válás.

2) Szexuális szint
A házaspárok között a szexuális együttlétek száma ritkul, majd teljesen megszűnik az intimitás.

3) Szülőtársi szint
Amennyiben gyerekek vannak a családban, meg kell állapodniuk, hogyan folytatják tovább szülőtársi kapcsolatukat. A feleknek meg kell érteniük, hogy a gyerekek egy életre összeköti őket, és a köztük lévő korrekt emberi kapcsolat fenntartása, hosszútávon mindenkinek érdeke. Ennek alapja a korrekt megegyezés, a gyerekelhelyezés, láthatás, gyerektartás, gyerekekkel kapcsolatos költségek viselése témában.  A mediáció itt is nagy segítség lehet, hogy a nagy érzelmi vihar közepette, a felek előtérbe helyezzék a gyerekek érdekeit, hogy a válási folyamatból a lehető legkisebb sérüléssel jöjjenek ki.

4) Gazdasági szint
A házaspár között szóba kerül a vagyonmegosztás (ingók, ingatlanok, vállalkozások, lakáshansználat, tartásdíj stb.) Ezen a szinten mindenképp a legjobb lehetőség a mediáció, hiszen viszonylag gyors, és így a legkíméletesebb megoldás.

5) Jogi szint
A bírósági eljárás elhúzódhat évekig, ez köztudott. A mediáció során született válási egyezség bírósági jóváhagyása, ítéletbe foglalása lerövidíti ezt a folyamatot.

6) Szociális szint
A válással a rokonok, ismerősök, barátok választás elé állnak. Kinek a pártját fogják? Ki mellé álljanak? Kivel legyenek szolidálisak? Kivel tartsák későbbiekben a kapcsolatot? A döntést nemcsak igazságérzetük és szimpátiájuk alapján, hanem saját érdekük alapján is hozzák. Így mindkét félnek megváltozik a társadalmi helyzete és a társasági élete.

7) Pszichológiai szint
A válás sokszor traumatikus élmény. Ambivalens érzések vannak jelen, nagyfokú alkalmazkodó készségre és rugalmasságra van szükség az új élethelyzetre való berendezkedésre. Csorbát szenved az önbizalom és az önértékelés. Meg kell küzdeni az elmagányosodás és kiégés veszélyével. Segítenek az elhárító mechanizmusok, regresszió, tagadás, elfojtás, racionalizálás, ezért soha nem tud reális képet adni a kialakult helyzetről a sértett fél. A folyamat feldolgozásában a cél a lelki autonómia helyreállítása, a partner emberi méltóságának tiszteletben tartása mellett.