Az ÖnzŐség

Az az önző aki kilép egy önző kapcsolatból?
Az önző egoista (kicsi) ember, elhiteti veled, hogy nem vagy elég jó, nem hitelesek az érzéseid, nem jól gondolkozol és legfőképp nem jó az amit csinálsz, és veled sok a probléma.
Az önző mindig a saját értékrendjét, hitrendszerét akarja a másikra erőltetni, figyelmen kívül hagyva a másik érzéseit. A lényeg, hogy minden úgy legyen ahogy ő gondolja, mert csak az a helyes. Ha nem teszed meg, ha nem hódolsz be, ha saját elképzelésed lenne, akkor jön a manipuláció, fenyegetés, szeretet megvonás, harag, büntetés, leértékelés.
Mikor már nem bírod a terhelést és a szeretetlenséget és próbálsz kitörni önmagadért, akkor megkapod az „önző vagy” és „csak magaddal foglalkozol”, „egoista” címkét.
Nem az az önző aki figyel a saját érzéseire, és próbálja jelezni, hogy neki hogy lenne a jó, hanem az, aki egyáltalán nem törődik a másik igényeivel, mert azt gondolja hogy tudja hogy a másiknak mi lenne a legjobb, általában az ami saját magának, vagyis önző.
A mai világunkban sajnos, az kapja meg ezt a címkét, aki kilép egy önző kapcsolatból, és felvállalva önmagát kiáll magáért és az értékrendjéért, és elkezdni szeretni végre önmagát, ha a másik már nem volt képes rá.
Nem manipulációval és fenyegetéssel kell valakit megtartani, hanem törődéssel és szeretettel, bár ez az önzőnek nem megy, mert akkor alkalmazkodni kellene a másikhoz is, figyelni rá, meghallgatni és változtatni a viselkedésén. Hát ez az amit egy önző ember képtelen megtenni, változni, ezért inkább mindenki mást akar olyanná kényszeríteni, ami számára a megfelelő!

Nagyon sokan szenvednek ettől az ember típustól, akiknek az érzelmi intelligenciájuk, empátiájuk alulfejlettnek mondható. Ezek a kapcsolódási formák megtalálhatóak mind a szülő-gyermek, férfi-női, tanár-diák, munkatársi és a házassági kapcsolódások nagy részében!

Az önzőség, a másik ember igényeire válaszreakcióként adott teljes érzéketlenség!