Jelenlét

Mi a legnagyobb ajándék, amit adhatsz egy embernek?
A figyelem, a jelenléted az életében.
Minden ember erre vágyik, hogy fontos legyen valakinek, fontos legyen az élete és hogy úgy szeressék, ahogy megszületett.

Sokat gondolkodtam erről, hogy mit is jelent segíteni valakinek, aki rászorul, de rájöttem hogy ezzel igazából magamnak is segítek, hogy megtaláljam ami hiányzik.

A legtöbb ember, tudja hogy változtatni kellene, rá is lát hogy mi a probléma, mit kellene tennie, de nem ezért jön hozzám, hogy megmondjam mit csináljon, mert tisztában van vele.

Akkor miért jön? Mert figyelemre vágyik, arra hogy meghallgassa valaki, aki nem ítélkezik felette, aki nem okoskodik, nem bírál. Egy egyszerű hallgatóság vagyok, aki szeretet sugároz felé, és megértést, mert átélem azt ami vele történik és azonosulni tudok.
Ennél több nem is kell, mert érzi hogy biztonságban van érzelmileg. Változtatni is akkor tud, ha fel van töltődve, ha úgy érzi nincs egyedül a problémáival, ha érzi hogy van segítsége.

Az nem kapcsolat, ahol csak létezünk egymás mellett, de nem látjuk a másikat. Legyen az pár vagy baráti kapcsolat, szülő-gyermek viszony vagy akár egy kollegális, szomszédi kapcsolat.
Az nem kapcsolódás, hogy tévézünk, telefonálunk, levelezünk, dolgozunk, rohangálunk, agyalunk, miközben a másik emberrel vagyunk fizikailag, de a figyelmünk teljesen máshol van.

Az igazi kapcsolódáshoz nem kell sok idő, lehet elég pár perc, de az legyen teljes odafigyelés a másikra.
Hogy érzed magad? Mi van veled? Miért vagy feszült?
Figyelek és hallgatok. Jelen vagyok a kapcsolatban. Nem a következő feladaton pörgök, hanem arra figyelek aki velem van abban a pillanatban.
Jelen vagyok fizikailag, jelen vagyok érzelmileg, és jelen vagyok szellemileg is.
Minőségi idő a mennyiségi helyett!

Ez hiányzik ma a világunkból!

Ezt hiányolják a gyerekeink, ezt hiányolják a szüleink és ezt hiányolják a társkapcsolatok is.

A jelenlétet.